GHÍ (Ghee) přepuštěné máslo 700g/ 850 ml, DNM
Ghí 700 g/ 850 ml
Ghí přepuštěné máslo je téměř 100% tuk.
Složení: máselný tuk (99,4% mléčného tuku) z mléka z české produkce
Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g
Energie 3693 kJ / 895 kcal
Sacharidy <0,5 g - z toho cukry <0,3 g
Tuky 99,4 g - z toho nasycené mastné kyseliny 58,65g
Bílkoviny <0,5 g
Sůl <0,5 g
Použití: ghí používáme stejně jako ostatní tuky ke smažení, pečení, vaření, dušení, zjemnění pokrmů, do polévek, omáček, pomazánek a sladkých moučníků. Když ztuhne, dá se mazat i na pečivo.
Upozornění: k výrobě bylo použito máslo vyrobené z kravské mléka, jedná se tedy o mléčný tuk s nízkým obsahem laktózy. Osoby alergické na laktózu a mléko by se měli před konzumací poradit se svým lékařem.
Skladování: v suchu a temnu při teplotě 0-20°C. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1 měsíce.
Země původu: Česká republika
Obsah balení: 700 g
Legislativní zařazení: máselný tuk
Vyrobeno v / Distribuce v ČR: D N M company s.r.o., Trávníky 201, Střílky 76804
Podle Ajurvédy je Ghee nejlépe stravitelným tukem pro člověka. Vhodné pro přípravu pečených jídel a také sladkostí. Může být rozpáleno až do velmi vysoké teploty, kdy není vstřebáváno pokrmem. Je považováno za vysoce satvickou potravinu.
Ghí je čistý tuk připravený z másla, ale má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Podle Ájurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a také se dobře vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí.
Ghí má slabě nasládlou, lahodnou ořechovou chuť.
Co je to ghí (ghee)?
Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti a rostoucí poptávka uzkazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo své místo v moderní kuchyni.
Pro indickou kuchyni je přepuštěné máslo odjakživa samozřejmostí. A je to právě obliba indické kuchyně, která dnes také napomáhá šířit povědomí o kvalitách přepuštěného másla. Odsud také název ghí (ghee), které pochází právě z Indie a označuje kvalitní čisté máslo.
Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Není tak jemné jako klasické máslo a nehodí se pro studenou kuchyni - pomazánka na chleba apod. Jeho kvality oceníte zejména při pečení a smažení. Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.
Některá masážní a wellness studia používají máslo k ošetření pokožky a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Někteří naši zákazníci nazývají ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si jej přidávají i do kávy.
Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být z části tekuté. Není to na závadu a tekutou část ghí v žádném případě nevylévejte!